Het verschil tussen een interieurarchitect, binnenhuisarchitect, ontwerper en een stylist
Interieurarchitect, binnenhuisarchitect, interieurontwerper, interieurdesigner, interieurvormgever, interieurstylist… Deze termen worden vaak ten onrechte over één kam geschoren. Op veel vlakken lijken de beroepen op elkaar maar ze hebben belangrijke verschillen die goed zijn om te weten voordat u met een interieurproject van start gaat. Wilt u uw huis verbouwen of uw interieur aanpassen? Lees dan deze blog.Waar zit het verschil?
Het verschil tussen een interieurarchitect en interieurstylist is behoorlijk groot. De drie belangrijkste verschillen tussen een interieurarchitect (of binnenhuisarchitect) en interieurstylist (of interieurontwerper of interieuradviseur) vindt u hieronder.Interieurarchitect is een beschermd beroep
Iedereen mag zich interieurstylist noemen. Interieurstylisten hoeven ook nergens ingeschreven te staan om zich zo te noemen. Niet iedereen mag zich interieurarchitect noemen. Deze titel kan alleen worden verkregen door het afronden van een bepaalde opleiding en vervolgens moet de architect voldoen aan bij- en nascholing. Daarnaast moeten interieurarchitecten ingeschreven staan in het architectenregister om deze titel te mogen voeren.Verschil in opleiding
Interieurstylisten hebben geen specifieke opleiding nodig om als stylist werkzaam te zijn, aangezien ze zich voornamelijk met esthetiek bezighouden. Ze volgen over het algemeen een mbo opleiding tot interieurstylist. Er bestaan daarnaast cursussen voor stylist of binnenhuisarchitectuur. De opleiding is voornamelijk gericht op vakinhoudelijke kennis over kleuren, materialen en producten en het presenteren van een advies. Een interieurarchitect heeft een opleiding op minimaal hbo-/master niveau gevolgd.Verschil in werk
Een interieurstylist houdt zich bezig met details op het gebied van afwerking en decoratie: kleuren, materialen, meubels, accessoires etc. Stylisten worden meestal niet betrokken bij renovaties of ruimtelijke aanpassingen. Ze worden ingezet voor het decoreren van bestaande ruimten. Ze ontwerpen geen maatwerk, maar gebruiken bestaande producten om een harmonieus interieur te creëren.
Een interieurarchitect kan ook prachtige dingen maken, en heeft de kennis om dit vanaf de basis op te pakken door de kennis die hij/zij op bouwkundig gebied bezit. De interieurarchitect pakt dus niet slechts de uitstraling van de ruimte aan, maar richt zich juist op de functie.
Moet ik een interieurarchitect of een interieurstylist inschakelen?
Wie u inschakelt, is afhankelijk van uw behoeften als opdrachtgever. Als er bouwkundig- of maatwerk aan te pas komt (zoals het verplaatsen van wanden, aanpassen van een keuken en toilet) is het beter om een interieurarchitect in te schakelen. Een interieurarchitect helpt met een uitvoerbaar plan voor de aanpassingen en kan uitvoerende partijen aansturen.
Wanneer er geen structurele ruimtelijke aanpassingen hoeven worden gedaan, maar u enkel advies wilt over stijl en hulp nodig heeft bij de juiste keuze voor kleuren, meubilair en decoratie, bent u beter af met een interieurstylist. Die helpt met de juiste producten bij elkaar te zoeken om zonder technische aanpassingen de sfeer te transformeren.
Een interieurarchitect en interieurstylist zijn twee verschillende beroepen. Zorg dat u uw behoeften goed in kaart heeft gebracht voordat u besluit wie u in de arm neemt.
Wat kunt u verwachten bij Estetica Design & Build?
Estetica Design & Build maakt uw woonwensen werkelijkheid. Tijdens een brainstormsessie in onze inspiratieruimte worden uw woonwensen in kaart gebracht. Op basis hiervan maakt onze interieurarchitect drie verschillende ontwerpen die uw woonwensen vormgeven. Nu uw woonwensen tastbaar zijn geworden, kunnen we aan de hand van uw feedback de designs doorontwikkelen tot een definitief ontwerp.
Uniek aan Estetica Design & Build is dat de interieurarchitect vanaf het eerste moment samenwerkt met de bouwkundige aannemer. Hierdoor zijn alle designontwerpen vooraf op technische haalbaarheid gecontroleerd en zijn wij in staat om de kosten en doorlooptijden precies te calculeren. Dankzij deze samenwerking kunnen wij onvoorziene kosten en bouwstress voorkomen.
Bent u benieuwd geworden naar ons werk? Bekijk dan een aantal van onze gerealiseerde interieurprojecten.